LTO Bedrijven investeert in smart farming met BioScope

door | feb 14, 2022 | BioScope

WAGENINGEN 14 februari 2022 – LTO Bedrijven neemt een meerderheidsbelang in smart farming technologie en databedrijf BioScope. Als businessontwikkelaar gelieerd aan de Land- en Tuinbouworganisatie gelooft LTO Bedrijven dat in de nabije toekomst de meeste agrarische bedrijven gebruik gaan maken van gebruiksvriendelijke smart farming applicaties. 

De investering wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van BioScope FieldScout toepassingen. Met deze toepassingen kunnen boeren de groei van hun gewassen volgen aan de hand van satelliet en drone data. Daarnaast wordt actief ingezet op uitbreiding van het productenpakket.

Meer dan tweeduizend akkerbouwers en melkveehouders maken inmiddels actief gebruik van de FieldScout toepassing van BioScope, zowel via de desktoptoepassing als via smartphone-, of tablet app. De gebruikers kunnen met FieldScout actuele gewasinformatie op basis van satelliet- en of dronebeelden van elk gewenst perceel in Nederland opvragen, monitoren en vergelijken.

De smartphone-app is ontwikkeld om de data direct in het veld te gebruiken. Waar doet het gewas het beter en waar blijft het achter, en wat kan hiervan de oorzaak zijn? Zo kan vroegtijdig actie ondernomen worden op heel specifieke locaties. Het geeft boeren inzicht en een betere controle over het gewas en dit betekent minder verspilling en een hogere opbrengst.

GROEI
Twee jaar geleden investeerden AeroVision en LTO Bedrijven in de gezamenlijke onderneming BioScope, om met geo-informatie voor gewasmonitoring de groei van precisielandbouw te stimuleren. LTO Bedrijven investeert nu  opnieuw in het bedrijf en heeft sinds dit jaar 60% van de aandelen in handen. De directietaken worden gedeeld door Tamme van der Wal en Arnout Goeman. Van der Wal is blij met deze zet: ‘De investering in BioScope biedt mogelijkheden om FieldScout uit te bouwen en de succesvolle app verder op de kaart te zetten.’

INVESTERING IN NIEUWE FUNCTIONALITEITEN
BioScope investeert doorlopend in nieuwe toepassingen. Het afgelopen jaar zijn al diverse nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan de FieldScout. Zo kunnen gebruikers zelf percelen intekenen en kan de FieldScout ook in het buitenland gebruikt worden.

Begin 2022 komt de benchmark functionaliteit beschikbaar, waarmee percelen en gewassen met elkaar vergeleken kunnen worden. Deze functionaliteit is veel gevraagd door adviseurs en afnemers.

Verder staat er een integratie met een beregeningsplanner op de planning. Hiermee kunnen boeren de situatie per perceel monitoren en komt beregeningsadvies op maat beschikbaar. Daarnaast werkt BioScope aan een dashboard voor o.a. Carbon Farming waarmee de boer inzicht krijgt in de prestaties op het gebied van klimaat en omgeving.

LAAGDREMPELIG
Arnout Goeman licht de investeringskeuze van LTO Bedrijven toe: ‘We vinden het belangrijk dat iedere agrarische ondernemer gebruik kan maken van smart farming. En de FieldScout-app is makkelijk in gebruik en laagdrempelig voor beginners, maar biedt tegelijk waardevolle data voor boeren die al verder zijn met precisielandbouw. Het zijn de betaalbare en praktische toepassingen van FieldScout die ondernemers over de streep trekken.’

Het account en een aantal kaarten, zoals de prestatiekaart en hoogtekaart, zijn gratis te gebruiken. Daarnaast is een aantal hectare inbegrepen, waardoor  gebruikers laagdrempelig kennis kunnen maken met smart farming en ondernemers kunnen experimenteren. De kaarten op basis van satellietbeelden geven een goed overzicht van de variatie op de percelen en zijn voor elk perceel apart te bestellen.

Goeman: ‘Het voordeel is dat ondernemers niet hoeven te investeren in dure apparatuur om het gewas te monitoren en ze hoeven ook geen taakkaarten te maken en uit te lezen. Met de app kun je heel makkelijk en nauwkeurig bepalen welke plaatsspecifieke behandelingen jouw gewas nodig heeft. FieldScout brengt hiermee het nieuwe boeren dichtbij.’

WINNEND CONCEPT
BioScope won verschillende prijzen voor innovatieve ondernemingen. De FieldScout sleepte afgelopen jaar in de categorie Tools een gouden Dutch Interactive Award van Emerce in de wacht. Het jaar daarvoor won de app de prestigieuze Galileo Masters voor Nederland en de Incubation-prijs, voor bedrijven die zich onderscheiden door toegepast gebruik van satellieten.

Meer informatie vindt u op bioscope.nl