LTO komt met beveiligingsplatform

door | mei 1, 2015 | Uncategorized

Boeren en tuinders zijn vaak slachtoffer van criminaliteit. Voor LTO is het onder meer aanleiding om een beveiligingsplatform voor boerenbedrijven in het leven te roepen.

Criminaliteit ten koste van boeren is een onderschat probleem, zegt Johan Schuitemaker van LTO. Onlangs is een ledenonderzoek gehouden naar de ervaringen met diefstal, vandalisme of activisme.

Toenemend probleem
‘Vooral in de grensstreek is criminaliteit op agrarische bedrijven een toenemend probleem. Het gaat dan vooral om diefstal van voertuigen of diesel’, weet Schuitemaker. Ook hebben boeren regelmatig te maken met onbevoegden op het erf en land.

De ledenenquête liep een week en is ruim zevenhonderd keer ingevuld, geeft hij aan. Eind april verwacht Schuitemaker met de uitkomst te kunnen komen.

Platform in voorbereiding
LTO wil boeren helpen en informeren en werkt aan een beveiligingsplatform voor boerenbedrijven. Het platform zal verschillende opties bieden: van een gratis bedrijfsscan tot de aanschaf (met ledenkorting) van beveiligingsproducten.

‘Bij het beveiligingsplatform kan de boer straks alles rond beveiliging van het boerenbedrijf vinden. Er loopt er een subsidieaanvraag bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De verwachting is dat we over vier weken horen of subsidie wordt toegekend’, vertelt Schuitemaker.

Bedrijfsbezoek
Boeren en tuinders die interesse hebben in een gratis bedrijfsbezoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, kunnen zich melden.

Ze krijgen advies over de beveiliging op hun erf en kunnen vervolgens zelf bepalen in welke beveiligingsmaatregelen ze willen investeren.

Bron: nieuweoogst.nu