Titia Tilma

Planning, eindredactie en coördinatie

Locatie Zwolle
Werkzaam sinds 1988

Ook al is de werkdruk hoog en werken we niet dagelijks fysiek bij elkaar, via de teamchat is er altijd tijd voor een grapje en iets persoonlijks.

Onze spreekwoordelijke verkeersleider is Titia. Voor haar geen vliegtuigen, schepen of treinen te regelen. Maar wél het efficiënt en kundig in banen leiden van de productie van onder andere Nieuwe Oogst. Een vrouw die zo’n 25 jaar in het vak zit, maar over haar werkveld praat als een sprankelende nieuweling. Hoe dat komt lees je hier.

‘Volgens mij ben ik in 1988 begonnen als uitzendkracht op de postkamer van de Friese Maatschappij van Landbouw. Al vrij snel werd ik ook ingezet voor typewerk. Ik typte daar onder meer teksten voor de krant uit die binnenkwamen per post en fax. Fusie na fusie zorgde ervoor dat verschillende landbouwbladen een groot landelijk vakblad werd. En ik groeide mee in de functie die ik nu heb.

Eigenlijk ben ik, samen met mijn collega Jelte, de regelneef van de krant. Wij zorgen ervoor dat alles op tijd bij de eindredactie en de vormgeving en uiteindelijk bij de drukker ligt. Ook coördineer ik het maken van de kennispartnerartikelen voor in de krant en online.
En ik doe de productie en eindredactie van externe (vak)bladen zoals BNDR, Staf, Agrimondiaal, beurskranten en natuurlijk onze Ledenvoordeelkrant. Verder regel ik praktische zaken rondom webinars die Nieuwe Oogst samen met commerciële partners organiseert.

Door deze afwisseling blijft het werk interessant. Maar daardoor heb ik ook contact met anderen in de organisatie en dat vind ik ook zo leuk.’

Dat Titia een coördinator is waar je op kunt bouwen, werd bevestigd toen een oud-collega vorig jaar contact met haar opnam. ‘Mijn oud-collega belde me op met de vraag of ik voor haar organisatie een krant kon gaan uitbrengen. Dus ik heb samen met hen en onze vormgeefster een hele nieuwe krant bedacht en in een oplage van 20.000 stuks geproduceerd. Daar ben ik wel een beetje trots op, heb ik toch een klant binnengehaald terwijl dat mijn functie niet is!’

Teamplay als energyboost

‘De krant geeft me heel veel energie. Met een team zetten we Nieuwe Oogst elke week weer neer, lukt het weer en is het mooi gevuld. Je hebt iedere week weer iets tastbaars gemaakt samen. Ik ben wat dat betreft echt wel een teamplayer. Maar als een webinar goed loopt en veel kijkers en positieve reacties krijgt, vind ik dat ook heel mooi.

Ik heb een leuk publicatieteam, samen met Jelte, Janita, Daphne, Mignon en Gertjan. We hebben allemaal zo’n verschillende functie, maar zijn tegelijkertijd ook allrounders. De teamchat staat altijd open en gaat altijd door. Er is altijd tijd voor een grapje en iets persoonlijks. Het Nieuwe Oogst-team is heel divers met alle deelredacties als veehouderij, gewas, algemeen, regio’s, verenigingsredacteuren. Ik heb met allemaal te maken, want ze moeten alles aanleveren bij ons.

Hoe divers we ook zijn, we hebben allemaal dezelfde drijfveer. We willen de lezer goed informeren en ervoor zorgen dat de agrariër er écht wat aan heeft. Het wij-gevoel is groot en proberen er samen iets moois van te maken. Ondanks ons diverse team hebben we respect voor elkaar en laten we elkaar in elkaars waarde. Ook als we wel eens een stevige inhoudelijke discussie hebben.’

 

LTO Bedrijven als werkgever

Titia heeft ook nog wel wat te vertellen over LTO Bedrijven (als holding van o.a. AgriPers). ‘LTO Bedrijven is een organisatie die goed bijblijft. Het is er voor de agrarische ondernemers en er wordt goed gekeken naar ‘wat heeft de ondernemer nodig?’.
Ook is er ruimte om te groeien. Een jaar of vier geleden heb ik een studie HBO Project- en Eventmanagement mogen volgen. Daar werd heel positief op gereageerd toen ik mijn wens kenbaar maakte. Dat vind ik niet vanzelfsprekend op mijn leeftijd en in mijn functie.

Bij Agripers/Nieuwe Oogst is een fijne mix van jong en oud: er zijn een paar jongere collega’s begonnen en dat geeft nieuwe energie. We werken heel hard, maar we zijn ook altijd wel in voor een geintje. Humor is heel belangrijk.’