Carbon Farmers biedt plantmateriaal, afzetmarkt en carbon credits voor bamboeteelt
Eind vorig jaar kondigde NLgroen de samenwerking met Bamboologic al aan. Carbon Farmers, onderdeel van NLgroen, neemt na olifantsgras nu ook bamboe op in haar aanbod als rendabele, klimaatpositieve teelt.
Carbon Farmers zoekt landbouwgrondeigenaren die willen bijdragen aan het reduceren van CO2 door de beplanting van bamboe. Lars Hillewaere, Business Developer Carbon Farmers: ‘Bamboe is vrij eenvoudig te verbouwen en eenmaal aangeplant kan men generaties lang oogsten.’ Extra inkomsten komen voort uit de carbon credits, certificaten die aantonen hoeveel koolstof er langdurig vastgelegd wordt door de bamboeteelt.
Bamboologic verzorgt in samenwerking met Carbon Farmers het plantgoed en de gegarandeerde afname van de bamboeoogst. Daarnaast bieden deze specialisten in innovatieve teelten ook begeleiding. De carbon credits worden verhandeld door handelsplatform NLgroen dat bemiddelt tussen opwekkers en afnemers van certificaten als GVO’s, CvO’s en carbon credits.
Met de toevoeging van bamboe aan het portfolio biedt Carbon Farmers een aanvullend gewas aan op olifantsgras. Elk van deze teelten heeft een eigen verdienmodel. Zo is er een verschil in het eerste oogstmoment, investering, terugverdientijd en opbrengst. De landbouwgrondeigenaar kan kiezen voor het gewas wat het beste past bij de persoonlijke situatie.
Landbouwgrondeigenaren
‘Omdat bamboe een teelt is die pas echt rendeert op de lange termijn, zijn wij op zoek naar de jongere Nederlandse boer die zijn of haar agrarische toekomst nog voor zich heeft, of juist de wat oudere boer die na 10-20 jaar een economisch én ecologisch gezond bedrijf wil nalaten aan de volgende generatie. Naast de CO2-reductie en het verdienmodel, is bamboe namelijk ook nog eens goed voor de bodem en zorgt het voor biodiversiteit’, aldus Lars Hillewaere.
Bij zowel bamboe als olifantsgras kan er verbouwd worden op gedegradeerde grond. De grootte en ligging is echter wel van belang voor het succesvol telen. Ook heeft het ene gewas net wat meer omkijken nodig dan de ander qua beregening en gewasbescherming. Maar onderaan de streep zijn beide gewassen aanzienlijk minder arbeidsintensief dan bijvoorbeeld tarwe.
Afzetmarkt
De afzet van bamboe heeft zich al ruimschoots bewezen. Inmiddels is het een veelgebruikte grondstof voor bijvoorbeeld, kleding, papier of bamboescheuten. Vooral de verwerking van bamboe tot biobased bouwmaterialen is een duurzame groeimarkt. De door de bamboe opgenomen CO2 wordt zo ook nog eens langdurig vastgehouden, wat tot extra inkomsten uit carbon credits kan leiden.