Registratiesysteem om teeltgegevens eenvoudig te verwerken

door | nov 2, 2021 | Nieuws

De rapportage van informatie rondom de teelt wordt steeds belangrijker. Of het nu gaat om gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie- of waterverbruik. Alles moet worden gedocumenteerd, vastgelegd en gecertificeerd.

“Er wordt op dat gebied veel van boeren en tuinders gevraagd”, meent Gerard Flinterman, algemeen directeur van GreenlinQdata. Met een eenvoudig registratiesysteem dat bovendien uitwisseling van gegevens mogelijk maakt, helpt GreenlinQdata boeren en tuinders hun teeltgegevens eenvoudig te verwerken.

Als onderdeel van LTO Bedrijven hebben de medewerkers van GreenlinQdata een groot netwerk tot hun beschikking. “LTO Bedrijven is aan het groeien en er ontstaat steeds meer uitwisseling tussen verschillende bedrijven. Zo verzorgt GreenlinQdata samen met LTO Ledenvoordeel de e-learningmodule van de dienst Spuitlicentie.nl. We maken gebruik van de marketingafdeling van LTO Ledenvoordeel. Hierdoor houden we de marketing dichtbij en hoeven we geen externe partij te zoeken. Via Nieuwe Oogst hebben we toegang tot een breed gelezen mediaplatform. Ook helpt LTO Bedrijven ons met de financiële administratie. We kunnen wat dat betreft meeliften op hun kennis en strategie.”

Teeltregistratiesystemen
Er zijn veel verschillende teeltregistratiesystemen op de markt. GreenlinQdata onderscheidt zich met de mogelijkheid om de verzamelde informatie slim en gestructureerd met andere partijen te delen. “Data verzenden is makkelijk. Maar voor de ontvangende partijen wordt het ingewikkeld wanneer ze de data van veel verschillende teeltregistratieprogramma’s moeten ontwarren en ordenen. Wat ze ontvangen is allemaal in een ander format. Wat wij doen is de informatie van verschillende bronnen samenvoegen en ordenen op code zodat er een overzichtelijk informatiedocument komt”, vertelt Flinterman.

GreenlinQdata koppelt verschillende teeltregistratieprogramma’s aan elkaar en zoekt daarvoor de samenwerking met de diverse aanbieders. Het maakt de uitwisseling van data naar telersverenigingen en handelshuizen makkelijker. Maar ook voor boeren en tuinders heeft GreenlinQdata voordelen. “Ze hebben al zo veel wat ze moeten registreren. Voor telersorganisaties maar bijvoorbeeld ook voor de Global G.A.P.-controle of een instantie als het CBS, die proefsgewijs om informatie vraagt. Steeds meer partijen willen data. Nu worden er vaak nog Excel-lijstjes bijgehouden, de applicaties van GreenlinQdata maken registratie makkelijker”, vertelt Flinterman. “Daarnaast zijn boeren en tuinders verplicht om de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen bij te houden. Dat kan in een spuitboekje, maar als je die gegevens vervolgens moet delen wordt het lastiger. Met GreenlinQdata kunnen ze de verzamelde data ook verzenden.”

Gebruiksvriendelijke programma’s
De applicaties onderscheiden zich volgens Flinterman door de gebruiksvriendelijkheid. “Onze programma’s zijn te gebruiken achter de computer, maar we hebben ook apps voor op de telefoon waarmee boeren en tuinders direct op locatie een middel kunnen scannen om het in de administratie op te nemen. Door het delen van teeltdata met GreenlinQdata kunnen boeren en tuinders bovendien een onderdeel van hun certificering regelen.”

Met een groot aantal partijen op de markt is het volgens Flinterman belangrijk om te specialiseren: “Veel teeltregistratieprogramma’s zijn uitgebreid met extra opties en mogelijkheden. Onze rol als LTO-sectorpartij is om de grote groep gebruikers, waaronder veel LTO-leden, die op zoek zijn naar een eenvoudig teeltregistratieprogramma zonder extra functionaliteiten, te bedienen. Eenvoudig en betaalbaar.”
Het team achter GreenlinQdata heeft veel kennis en ervaring. “We bestaan al twintig jaar. Voorheen onder de naam LTO Groeinet. Dat is destijds opgesplitst en daar is dit bedrijf uit voortgekomen. In 2016 is de naam veranderd naar GreenlinQdata. De medewerkers van toen werken er nog steeds en hebben daardoor veel sectorervaring.”

Tekst: Milou Dekkers